Ιστορία


Γενικές πληροφορίες
Η Κεφαλονιά είναι ένα νησί που εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη του με τις ανεπανάληπτες φυσικές ομορφιές, τα ιστορικά μνημεία και την εγκάρδια φιλοξενία των κατοίκων. Είναι το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Ιόνιων Νησιών, με έκταση 730 τ. χλμ. και πληθυσμό περίπου 35.000 κατοίκους. Βρίσκεται απέναντι από το άνοιγμα του Πατραϊκού Κόλπου, νότια από τη Λευκάδα και βόρεια από τη Ζάκυνθο. Πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς είναι το Αργοστόλι με 9.000 κατοίκους. Άλλες μεγάλες κωμοπόλεις της Κεφαλονιάς είναι το Ληξούρι, ο Πόρος, η Σάμη και η Σκάλα.

Είναι ένα νησί με έντονες αντιθέσεις. Καταπράσινες εύφορες εκτάσεις, απόκρημνες πλαγιές, δαντελωτές ακρογιαλιές, χρυσαφένιες αμμουδιές, κόλποι, λιμανάκια και γραφικά χωριά. Όλα αυτά δημιουργούν τη μοναδική φυσιογνωμία του νησιού.

Η Κεφαλονιά είναι το πιο ορεινό νησί του Ιονίου. Το σημαντικότερο βουνό είναι ο Αίνος, με υψηλότερη κορυφή το Μεγάλο Σωρό (1626 μ. υψόμετρο). Ο ορεινός όγκος του Αίνου με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικός Δρυμός από το 1962. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το ελατοδάσος. Επίσης, τα διάφορα είδη θάμνων που συναντάμε στο βουνό κερδίζουν βλέμματα θαυμασμού, ενώ στο δρυμό βρίσκουν καταφύγιο η αλεπού, ο λαγός, το κουνάβι, και σπάνια είδη ορνιθοπανίδας, όπως η πετροπέρδικα και ο φιδαετός.

Το Ιόνιο είναι γνωστό για τις ωραίες παραλίες του και η Κεφαλονιά δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι παραλίες της είναι διάσημες για τα καθαρά νερά τους, με πιο γνωστή από όλες το Μύρτο που έχει χαρακτηριστεί και όχι άδικα ως μία από τις ομορφότερες παραλίες του κόσμου. Σύμφωνα με ετ­ήσια ψηφοφορία του ΥΠΕΧΟΔΕ, ο Μύρτος έχει ψηφιστεί έντεκα φορές η καλύτερη ελληνική θάλασσα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ακόμα τα σπήλαια του νησιού όπως το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, το σπήλαιο Δρογκαράτη και άλλα πολλά τα οποία αξίζει να επισκεφτείτε.

Εκτός από τις αστείρευτες φυσικές ομορφιές η Κεφαλονιά, έχει να επιδείξει και μια πλούσια ιστορική διαδρομή, η οποία αποτυπώνεται στα αξιόλογα ιστορικά μνημεία, τα φρούρια και τους αρχαιολογικούς χώρους που συναντάμε κατά την περιήγησή μας στο νησί.

Οι Επτανήσιοι ξεχωρίζουν για τη θρησκευτική τους πίστη. Οι εκκλησίες και τα μοναστήρια που υπάρχουν στο νησί και οι θρύλοι που συνδέονται με την ίδρυση κάποιων από αυτά, αποτυπώνουν τη πίστη των Κεφαλλονιτών. Κατί που φαίνεται ιδιαίτερα στον τρόπο που τιμούν τον Άγιο Γεράσιμο, τον προστάτη Άγιο του νησιού.

Γενικότερα, οι Κεφαλλονίτες ξεχωρίζουν για τη ζωντάνια τους και τα φιλικά τους συναισθήματα. Η κουλτούρα τους, όπως συμβαίνει και σε όλα τα Επτάνησα, έχει επηρεαστεί από τους Ενετούς οι οποίοι υπήρξαν κυρίαρχοι των Ιόνιων νησιών για πολύ καιρό. Η μουσική και ο χορός αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της ζωής τους, ενώ η φιλοξενία τους είναι υποδειγματική.

Οι τουριστικές υποδομές του νησιού βελτιώνονται χρόνο με το χρόνο. Η Κεφαλονιά έχει εξελιχθεί σ’ ένα τουριστικό θέρετρο υψηλών προδιαγραφών. Κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες από κάθε γωνιά της γης επισκέπτονται το νησί για να γνωρίσουν τις καλλονές του και τα μυστήρια του…

Είναι ένα από τα ομορφότερα και διασημότερα νησιά της Ελλάδας, το οποίο ενέπνευσε και τους παραγωγούς του Χόλυγουντ που γύρισαν εδώ την ταινία ΄΄Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι΄΄ το οποίο γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Προγραμματίστε τις διακοπές σας στην πανέμορφη Κεφαλονιά και αφήστε την να σας κατακτήσει… Μπορείτε να εξερευνήσετε το νησί με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο και να ανακαλύψετε όλες τις ομορφιές του, όπως τους αμέτρητους κολπίσκους με τα γαλαζοπράσινα νερά, τα όμορφα ορεινά χωριά καθώς και τα γραφικά λιμανάκια στα οποία φυσικά έχετε πρόσβαση και με σκάφος.

Μυθολογία

Κατά την μυθολογία, η Κεφαλονιά πήρε το όνομά της από τον βασιλιά Κέφαλο, αν και έχουν κατά καιρούς εκπονηθεί και άλλες θεωρίες ως προς την προέλευση του ονόματος.

Η Κεφαλονιά πρωτοκατοικήθηκε τον 10ο π.χ. αιώνα και από τον 5ο π.χ. αιώνα ήταν χωρισμένη σε τέσσερα αυτόνομα κράτη-πόλεις που αποτελούσαν την «Κεφαλληνιακή Τετράπολη»: την Κράνη, την Πάλλη, τη Σάμη και τους Πρόννους (από τα ονόματα των 4 γιών του Κέφαλου). Αυτές οι τέσσερις πόλεις ήταν μικρές ανεξάρτητες δημοκρατίες και έκοβαν τα δικά τους νομίσματα. Η Πάλη περιλάμβανε ολόκληρη τη δυτική χερσόνησο του νησιού (τη σημερινή Παλλική) και ήταν χτισμένη στο λόφο Ντούρι ή Παλιόκαστρο. Η Κράνη ήταν χτισμένη επάνω στον μυχό της λιμνοθάλασσας του Κουτάβου (μέχρι και σήμερα διατηρούνται ίχνη από τα κυκλώπεια τείχη) και περιλάμβανε το νότιο τμήμα του νησιού στα δυτικά του Αίνου. Οι Πρόννοι που ήταν στα νοτιοανατολικά της Κεφαλονιάς και τη Σάμη που ήταν χτισμένη σε δύο λόφους, πάνω ακριβώς από τη σημερινή κωμόπολη και περιλάμβανε όλη τη πρώην επαρχία της Σάμης. Συμμετείχε στον Τρωικό Πόλεμο ως μέρος του Βασιλείου του Οδυσσέα. Έστειλε στρατό και στους Περσικούς Πολέμους και αργότερα εισχώρησε στην Αθηναϊκή Συμμαχία.

Στο αρχαιολογικό μουσείο Αργοστολίου μπορείτε να θαυμάσετε όλα τα σπουδαία αυτά ευρήματα, ιδίως από τους Μυκηναϊκούς τάφους των Μαζαρακάτων, των Κοκολάτων και της Λακύθρας. Τελευταίο εύρημα το μικρό αρχαίο θέατρο στο Φισκάρδο, που βρέθηκε τυχαία κατά τη διάρκεια εσκαφών για την ανέγερση κατοικίας.


Ιστορία

Οι πρώτες αναφορές στην ιστορία για τη Κεφαλονιά υπάρχουν από τη περίοδο των Περσικών πολέμων, όπου βρίσκουμε τους Κεφαλλήνες να συμμετέχουν στη μάχη των Πλαταιών. Το 434 π.Χ. κεφαλληνιακά πλοία έλαβαν μέρος στη ναυμαχία των Κορινθίων εναντίον των Κερκυραίων, αποκρούοντας μάλιστα με επιτυχία την εκδικητική συμπεριφορά των Κορινθίων. Στο Πελοποννησιακό πόλεμο και οι τέσσερις πόλεις της Κεφαλονιάς τάχθηκαν στο πλευρό των Αθηναίων. Μετά το τέλος του πολέμου, η Κεφαλονιά εγκατέλειψε την ηττημένη Αθήνα, όμως το 372 π.Χ. τάχθηκε και πάλι στο πλευρό της, στον αθηναϊκό αγώνα εναντίον του Φιλλίπου. Το 218 π.Χ. ο Φίλλιπος Ε' έπλευσε με το στόλο του εναντίον της Κεφαλονιάς και παρόλο που αποβιβάστηκε στους Πρόννους οι δυσκολίες του εδάφους τον ανάγκασαν να αποχωρήσει και να στραφεί προς τη Πάλη, την οποία αν και πολιορκούσε επίμονα, απέτυχε να τη καταλάβει για να αποχωρήσει μετά από καιρό.